COLIN EDWIN & ROBERT JÜRJENDAL – THE WEIGHT OF A SHADOW

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
Label: Hard World Records
 

Colin Edwin en Robert Jürjendal zijn muzikanten die afkomstig zijn uit twee ver uit elkaar gelegen landen maar die elkaar gevonden hebben toen ze beiden deel uitmaakten van het ‘Slow Electric’- project van de Britse singer-songwriter Tim Bowness. De in 1970 in Melbourne, Australië geboren Colin Edwin is bij muziekliefhebbers misschien ook wel gekend als de bassist van o.a. postrockformatie ‘Ex-Wise Heads’ en de Britse progressieve rockgroep ‘Porcupine Tree’. Robert Jürjendal is dan weer een componist en experimenteel gitarist met roots in Estland die met “Source Of Joy / Rõõmu Alikas” uit 2013 ook een vrij succesvol soloalbum op zijn conto heeft staan.

In 2018 brachten beide instrumentalisten hun gezamenlijk debuutalbum “Another World” op de markt en nu komen ze op de proppen met een opvolger voor die plaat in de vorm van het tweede album “The Weight Of A Shadow”. Daarop staan twaalf zogeheten ‘soundscapes’, eigen composities van het duo die bestaan uit hypnotiserende ritmes, sfeervolle geluiden en filmische melodieuze structuren. Bij de opname van deze plaat in de studio’s in het Verenigd Koninkrijk en Estland waren er naast Colin Edwin en Robert Jürjendal geen andere muzikanten te bespeuren.

In enkele nummers horen we een paar invloeden afkomstig uit de wereld van de jazzmuziek, maar over het algemeen vinden wij het toch een beetje moeilijk om een uur lang naar al deze experimentele klanken te luisteren. De vlotst in het gehoor liggende tracks zijn “Time To Find The Sun”, “Soul Blizzard”, “Springunal” en de albumtiteltrack “The Weight Of A Shadow”. Ongetwijfeld is wel een publiek te vinden voor dit soort muziek, maar wij blijven als leken in dit genre toch een beetje op onze muzikale honger zitten.

(valsam)